espa_logo

Αυξητικές Τάσεις και Ωριμότητα στην Αγορά Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Eτήσια έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου Business to Customer στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστηρίο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Καταγράφεται ουσιαστική ανάπτυξη για το 2015 ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται θετικές προοπτικές για το 2016. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2015 με 1200 Έλληνες online αγοραστές. 

Στοιχεία έρευνας

Καταδεικνύεται ότι οι κινητές συσκευές αποτελούν τον πρωταρχικό τρόπο πρόσβασης στο Internet έναντι των υπολοίπων μέσων. 

Στους κύριους λόγους χρήσης του Internet περιλαμβάνονται η έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών (74%) και το Internet banking (57%) που παρουσιάζει σημαντική αύξηση απότοκο της επιβολής των capital controls.

Οι κατηγορίες των προϊόντων - υπηρεσιών με την σημαντικότερη ζήτηση για το πρώτο εννιάμηνο του 2015 εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα και δεν παρουσιάζονται αμετάβλητες σε σχέση με το 2014. Οι ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις ενώ τα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών παρουσίασαν αύξηση που τα έφεραν στην τρίτη θέση.

ecommerce-1

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου Business to Customer το 2015 σε αντιστοίχιση με αυτή του 2014, είναι εμφανής στα παρακάτω σημεία:

  • Συνολική αύξηση 5% στον αριθμό των προϊόντικών κατηγοριών που αγοράσθηκαν online.
  • Αύξηση των καταναλωτών που πραγματοποιούν το μεγάλο μέρος των αγορών τους online (Από 9% σε 25%). 
  • Αύξηση των αγορών από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα από 60% το 2014 σε 65%. Οι αγορές από Ελληνικά sites αντιπροσωπεύουν το 65% των online αγορών τους απο το 60% που ήταν το 2014. Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται και στην επιβολή των capital controls και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την πραγματοποίηση αγορών σε ηλεκτρονικά καταστήματα της αλλοδαπής. 
  • Αύξηση της μέσης κατανάλωσης κατά 10% σε σχέση με το 2014. 
  • Το 43% το συμμετεχόντων στην έρευνα ισχυρίζονται ότι αναμένουν να αυξήσουν τις αγορές τους το 2016 έναντι το 2015, ενώ το αντίθετο ισχυρίζονται μόλις το 19%. 
  • Το 33% των offline αγορών γίνεται από τους ερωτηθέντες αφού έχουν πραγματοποιήσει έρευνα μέσω του διαδικτύου, ενώ το 16% αφού επισκεφθούν φυσικά καταστήματα. 

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τους χρήστες σε αγορές online;

  • Η εύρεση καλύτερων τιμών (66%),
  • Η ευκολία στην σύγκριση των προϊόντων (53% απο 39% το 2014),
  • Η εύρεση προσφορών (38% απο 30% το 2014).

 

Βασικά χαρακτηριστικά ηλεκτρονικών καταστημάτων που επηρεάζουν θετικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών:

  • Ασφάλεια κατά τον τρόπο πληρωμής (46%) 
  • Χαμηλές τιμές και προσφορές (42%)
  • Εύχρηστο και γρήγορο στην πλοήγηση site (37%)
  • Ξεκάθαροι όροι χρήσης (35%),
  • Κριτικές άλλων χρηστών (32%) 

 

Πηγές πληροφόρησης των χρηστών αποτελούν οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών (72% από 63% το 2014), τα websites των εταιρειών ή των αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα (62%) και τα review pages (52%).

Παρόλο που τα Social Media χρησιμοποιούνται ευρέως δεν φαίνεται να συνδέονται με τις επιλογές αγοράς των χρηστών. Οι κινητές συσκευές αποτελούν αναπτυσσόμενο κανάλι αγορών, αφού οι χρήστες που πραγματοποιούν αγορές μέσω applications αυξάνονται συνεχώς. Τροχοπέδη των ηλεκτρονικών αγορών παραμένουν τα έξοδα αποστολής.

[via eltrun.gr]

products_logos_0002_emporium    

Η Darkpony στο πλαίσιο της ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών δημιούργησε το eMporium. Αποτελεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις. Έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας συνδυάζοντας την αξιοπιστία, την ασφάλεια, την ταχύτητα και την φιλικότητα προς τον χρήστη. Στόχος της εφαρμογής είναι να προάγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμφάνιση και προώθηση των προϊόντων σας στο διαδίκτυο, προσφέροντας το καλύτερο περιβάλλον εργασίας και διαχείρισης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ