espa_logo

Βελτιώνοντας ένα site σε mobile-friendly κατεύθυνση

Σήμερα είναι πρακτικά αδιανόητο να αναφερόμαστε σε κάποιο website που δεν είναι βελτιστοποιημένο για κινητές συσκευές. Με πάνω από 70% χρήση του Internet μέσω smartphones και tablets, το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών θα περιηγηθεί στο site μας από κινητή συσκευή και όχι από –σταθερό ή laptop- PC.

Συνεπώς κατά το χτίσιμο ενός νέου site το mobile-friendly και mobile-optimized είναι μονόδρομος. Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε ένα site που ήδη υπάρχει; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημεία που χρειάζονται τις απαραίτητες αλλαγές και πως θα τις εφαρμόσουμε;

Τα στάδια της διαδικασίας θα είναι τα παρακάτω

  1. Mobile Audit, για να έχουμε μία καλή εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης
  2. Αλλαγές στο UX (User eXperience)
  3. Αλλαγές στο περιεχόμενο
  4. Ενσωμάτωση χαρακτηριστικών τοποθεσίας

Όσον αφορά το mobile audit μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Search Console ή άλλα εξειδικευμένα εργαλεία όπως το WebSite Auditor. Θα αποκτήσουμε σε ελάχιστο χρόνο πληροφορίες για την υπάρχουσα κατάσταση, μαζί με συμβουλές για τα τμήματα & θέματα που χρειάζονται παρέμβαση.

            Συνεχίζοντας στο κομμάτι του User eXperience έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς λόγω της φύσης των κινητών συσκευών έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το τελικό μας αποτέλεσμα θα πρέπει

  • Να είναι ταχύτατο, καθώς πάνω από 40% των χρηστών έχουν bounce rate σε χρήση κινητού. Είναι πολύ ευκολότερο να «χαθεί» ένας επισκέπτης από κινητή συσκευή παρά από υπολογιστή αν η ταχύτητα του ιστοτόπου δεν τον ικανοποιήσει.
  • Να είναι σχεδιασμένο & δομημένο με τρόπο που να αλλάζει και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές αναλύσεις διαφορετικών οθονών, τόσο σε portrait όσο και σε landscape mode.
  • Να έχει περιεχόμενο σε κείμενα και εικόνες που επίσης να προσαρμόζονται άριστα σε αλλαγές ανάλυσης οθόνης.
  • Να προσφέρει άριστη εμπειρία χρήσης στον επισκέπτη.

Όσον αφορά το χρόνο φόρτωσης, σχεδόν προσπαθούμε να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα αφού μεν η όποια σελίδα θα πρέπει να είναι πλήρης από άποψη περιεχομένου, αλλά ταυτόχρονα η πρόσθεσή του αυξάνει το χρόνο φόρτωσης που θέλουμε να μειώσουμε :) Σϋμμαχος στην προσπάθειά μας θα είναι η καλύτερη συμπίεση των εικόνων και η μετατροπή τους σε φιλικότερες μορφές.

Το υλικό που προσθέτουμε σε επίπεδο φωτογραφιών θα είναι -όπως αναφέρθηκε- ιδιαίτερα προσεγμένο σε μέγεθος αρχείου, αλλά και σε επίπεδο αισθητικής & ποιότητας. Δένει αρμονικά με την εικόνα του brand και τις γενικότερες κατευθύνσεις branding που ακολουθούνται.

βελτίωση mobile site optimization

Επιπλέον σημεία που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι τα παρακάτω:

  • H θέση ενδεχόμενων Call to Action, που πρέπει να βρίσκονται σε κεντρικό σημείο και να είναι διαρκώς ορατά
  • Η προσεκτική συμπλήρωση στα menu, ώστε να είναι ζυγισμένα ώς προς το μέγεθος και την ευχρηστία
  • Η λειτουργία search να είναι άμεσα προσβάσιμη, εύκολη και ταχύτατη στη χρήση. Σε αυτό το σημείο, όση βοήθεια προσφέρουμε στον επισκέπτη είναι καλοδεχούμενη, με αλλαγή σε αριθμητικό πληκτρολόγιο όπου απαιτείται, συντομότερες φόρμες που ειναι απαλλαγμένες από τα περιττά.
  • Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να παρέχουμε προσεγμένη πλοήγηση ώστε να μπορεί ο χρήστης να κινείται με εύκολο και απλό τρόπο, οι όποιες προσφορές και διαφημίσεις δεν πρέπει να μπερδεύουν τον επισκέπτη αλλά να δρουν συμπληρωματικά, ολοκληρώνοντας την εμπειρία χρήσης.
  • Δεν αμελείται η άριστη ενσωμάτωση του κώδικα των Google Analytics και συντομεύσεων για social media.
  • Ελαχιστοποιoύνται τα σημεία που ζητούνται από χρήστες να συμπληρώσουν φόρμες ή να παρέχουν δικά τους στοιχεία. Ζητάμε μόνο τα απαραίτητα, με ήπιο και ευγενικό τρόπο.

Τέλος, ενεργούμε ώστε να υπάρχει πλούτος πληροφοριών περιεχομένου όχι μόνο σε επίπεδο αρθρογραφίας, αλλά ως αποτέλεσμα δυνατού σχεδιασμού σε επίπεδο content marketing. Παραμένουμε διαρκώς σε επαφή με τους χρήστες μας ώστε να κατανοούμε διαρκώς τις ανάγκες τους και να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ