espa_logo

H ολοκληρωμένη στρατηγική ενός brand για το mobile

Χαράσσοντας μία ενιαία στρατηγική ενός Brand για το mobile, ακολουθούμε μία σειρά από βήματα αναλύοντας βασικά θέματα της τρέχουσας θέσης, των δυνατοτήτων του μέσου και των στόχων που θέλουμε να επιτύχουμε. Συνεπώς,

  • Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής αν και κατά πόσο μία επέκταση προς το mobile έχει νόημα και εφαρμογή για τη συγκεκριμένη ψηφιακή στρατηγική μας.
  • Οποιαδήποτε (σχεδόν) επέκταση και επένδυση στο mobile κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί πρώτα να έχει σταθμιστεί το ποσό του budget ώστε να μην ξεφύγουμε προς τα πάνω ή συνήθως προς τα κάτω. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποτιμάται το κόστος δημιουργίας μίας κινητής εφαρμογής.
  • Πέρα από το μικρότερο μέγεθος οθονών και τους περιορισμούς που ορίζει σε επίπεδο συνδεσιμότητας, το mobile προσφέρει ιδιαίτερες ευκαιρίες για brands και ευκολίες για χρήστες. H πρόκληση άλλωστε στο marketing είναι να μετατρέψουμε τα σημερινά προβλήματα σε αυριανές ευκαιρίες….
  • Το mobile ήρθε για να μείνει. Απαιτείται ιδιαίτερος τρόπος σκέψης, προσαρμοσμένος στη σταδιακή εγκατάλειψη του desktop μοντέλου των τελευταίων ετών.
  • Στο στάδιο της ανάλυσης της σημερινής μας θέσης θα χρειαστούμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα, συνεπώς θα χρειαστεί να συμπεριλάβουμε δεδομένα cross-device ενοποιημένα σε σύνδεση AdWords και Analytics. Υπάρχει η τεράστια πιθανότητα κάποιος πελάτης να έχει δει τη mobile διαφήμιση, να έχει χρησιμοποιήσει την mobile εφαρμογή μας αλλά να κάνει το conversion off-line στο κατάστημα.

 

Σαν επόμενο βήμα, προτείνεται η επιλογή των mobile λύσεων που μας ταιριάζουν. Μπορούμε να έχουμε:

  • Mobile Site, που απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, πρακτικά σε όλους και είναι διαθέσιμα απευθείας σε όποιον χρησιμοποιήσει κινητή συσκευή. Είναι εξαιρετικά αποδοτικό για awareness και προσέλκυση νέων πελατών. Επιπλέον πλεονεκτήματα εστιάζονται στο ότι είναι φθηνότερα, αναβαθμίζονται ευκολότερα, είναι συμβατά με όλες τις συσκευές.
  • Mobile Application, χρειάζονται εγκατάσταση πριν λειτουργήσουν, άρα περιορίζεται το διαθέσιμο κοινό. Έχουν διαφορετικό κόστος δημιουργίας (ανάλογα με την περίπτωση), προσφέρουν όμως τεράστιο βαθμό αλληλεπίδρασης με υπάρχοντες πελάτες.
  • Και τα δύο.

 

Η σωστή mobile εμπειρία είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει να έρθουμε σε σωστή επαφή με το κοινό μας και μάλιστα στα σωστά στάδια του consumer journey. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει γνώση του κοινού, της πορείας & συμπεριφοράς του, της επαφής με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του brand μας. Δεν έχει πχ νόημα να επενδυθούν χρόνος και κεφάλαια σε τομείς mobile ενός πχ υπερβολικά στοχευμένου B2B brand, αντίστοιχη 

 

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούγεται σε αυτό το σημείο, είναι «Εφόσον το site μου είναι responsive και κάνει σωστό resize για διαφορετικά μεγέθη οθονών, γιατί να φτιαχτεί ΚΑΙ mobile site ;»

 

Είναι πολύ πιθανό για ένα καλοσχεδιασμένο site του brand να μπορεί ήδη να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς σε όλα αυτά, ανάλογα με τον τρόπο που χτίστηκε, τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν και το βαθμό από βάθος σχεδίασης που ενσωματώνει.

Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που θα προκύψει και η αντίστοιχη ανάγκη δημιουργίας mobile site, καθώς:

  • Το mobile χρησιμοποιείται και σε «δύσκολες» στιγμές της καθημερινότητας, με περιορισμένα περιθώρια σε χρόνο και προσοχή. Άρα απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα, σαφήνεια και διαφορετικό περιεχόμενο από το αντίστοιχο desktop site. Συνήθως το τελευταίο είναι και περισσότερο «φορτωμένο» με επιπλέον υλικό και λειτουργίες που δεν είναι πάντα απαραίτητες στο χρήστη κινητή συσκευής.
  • Ο χρόνος και η προσοχή του mobile χρήστη είναι πολυτιμότερη από εκείνη του desktop και τα όποια λάθη και ατέλειες δε συγχωρούνται εύκολα. Ο κίνδυνος του bounce είναι μεγάλος και παραμονεύει διαρκώς…
  • Σαν αποτέλεσμα, τόσο η ταχύτητα όσο και τα σωστά UX & UI είναι αδιαπραγμάτευτα.

 

Φυσικά όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα μπορούν να καλυφθούν από τη σχεδίαση μίας mobile εφαρμογής, αλλά τόσο ο χρόνος ανάπτυξης οσο και το επιπλέον κόστος που προσθέτει στο budget κάνουν αυτή τη λύση λιγότερο ελκυστική...

 

Συνοψίζοντας, είναι απολύτως απαραίτητη η mobile-friendly και responsive λειτουργία του «κεντρικού» website του brand, είναι χρήσιμη η ύπαρξη mobile site και mobile app αλλά όχι απαραίτητες εξαρχής. Οι όποιες κινήσεις του brand στη mobile κατεύθυνση θα είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και ένταξης των παραπάνω στο εκάστοτε marketing mix με σκοπό να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Γιατί άλλωστε, τα πάντα βάση αποτελέσματος κρίνονται :) 

blogpost---mobile---strategy2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ