espa_logo

Facebook Pages: Το Engagement Μειώθηκε Έως Και 20%

Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι στις Facebook σελίδες που διαχειρίζεστε, αλλά τώρα έρχετε και η στατιστική επιβεβαίωση από την μελέτη του BuzzSumo, η οποία δείχνει πως από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, το Engagement έπεσε κατακόρυφα έως και 20%!

ptwsh-engagement-facebook-pages-buzzsumo

Η ομάδα του BuzzSumo, ανέλυσε περισσότερα από 880 εκατομμύρια post από Facebook Pages διαφόρων Brands και Publishers για το διάστημα Ιούνιος 2016 έως Ιούνιος 2017. Παρόλο που το 2016, το μέσο ποσοστό Engagement κινούνταν σε σταθερά επίπεδα, εντούτοις, από τον Ιανουάριο του 2017 άρχισε να παρατηρείται μια κατακόρυφη πτώση.

average-engagements-post-type-facebook-pages

Οι τύποι αναρτήσεων που επηρεάστηκαν περισσότερο από την μείωση, ήταν αυτοί που περιέχουν Links (Link Posts) ή Φωτογραφίες (Image Posts). Αντίθετα, οι αναρτήσεις με βίντεο παρουσίασαν ελάχιστη πτώση και αυτή τη στιγμή θεωρούνται ο "βασιλιάς", αφού προσφέρουν διπλάσιο engagement από το σύνολο των άλλων μορφών αναρτήσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να επηρεαστεί η Facebook Page σας όσο το δυνατόν λιγότερο από την αλλαγή;

1. Περισσότερες Αναρτήσεις

Για όσο διάστημα το Reach και το Engagement ήταν σε υψηλό επίπεδο, η συνεχής δημιουργία αναρτήσεων ενείχε το ρίσκο να θεωρηθεί "σπαμάρισμα" από τον χρήστη και να τον οδηγήσει είτε στο να κάνει "hide" τις αναρτήσεις μιας σελίδας, είτε ακόμα και σε unlike.

Σύμφωνα όμως με τα νέα δεδομένα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πια. Ο λόγος είναι ότι το μέσο Reach έχει «πέσει» τόσο χαμηλά, που αγγίζει μόλις το 5% κατά μέσο όρο για τα περισσότερα Facebook Pages. Αυτό σημαίνει πως αν έχετε μια Page με 20.000 Likes και κάνετε μια ανάρτηση, αυτή θα εμφανιστεί σε μόλις 1000 από αυτούς τους χρήστες. Αν λοιπόν θέλετε να εμφανίζονται οι αναρτήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους ακολούθους της σελίδας σας, τότε πολύ απλά πρέπει να αυξήσετε τον αριθμό τους.

Παράλληλα, το Facebook έχει βελτιώσει πολύ τον αλγόριθμο του τον τελευταίο ένα χρόνο και χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους, για να επιλέξει σε ποιούς χρήστες θα εμφανίσει την εκάστοτε ανάρτηση. Με αυτόν τον τρόπο, όσες σε αριθμό αναρτήσεις και να κάνετε, το Facebook θα τις "μοιράζει" με έξυπνο τρόπο, ώστε οι χρήστες να βλέπουν κάτι που πραγματικά τους ενδιαφέρει και να μη θεωρηθεί spamming.

2. Χρήση Video

Το βίντεο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, θεωρείτε το κορυφαίο digital μέσο μετάδοσης περιεχομένου. Είναι άμεσο, περιλαμβάνει εικόνα, ήχο αλλά και κείμενο, ο κόσμος ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτό, «κλειδώνει» την προσοχή του χρήστη περισσότερη ώρα πάνω στο περιεχόμενο σας, σας επιτρέπει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να προσφέρετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα το οποίο πραγματεύεστε και το πιο σημαντικό; Το Facebook «επενδύει» σε αυτό, προσφέροντας υψηλό Reach, το οποίο οδηγεί αντίστοιχα σε υψηλό Engagement.

Τα βίντεο σας δεν χρειάζεται να είναι υπερπαραγωγές. Όπως επίσης όταν λέμε βίντεο δεν εννοούμε απαραίτητα ένα διαφημιστικό σποτάκι. Στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν πως όσο πιο «γνήσιο» είναι το περιεχόμενο που ανεβάζεται, τόσο υψηλότερο engagement προσφέρει. Δημιουργήστε μονόλεπτα βίντεο, όπου δίνετε χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το αντικείμενο σας. Ή δημιουργήστε ένα έξυπνο εβδομαδιαίο concept με βίντεο, το οποίο να συνδέει το branding σας με κάποιο διασκεδαστικό παιχνίδι ερωταπαντήσεων με τους χρήστες σας. Ή πολύ απλά καταγράψετε μικρές ενδιαφέρουσες στιγμές από την επαγγελματική σας καθημερινότητα και μοιραστείτε τες με τους ακολούθους σας.

3. Facebook ADS

Καλώς ή κακώς, όταν ο ανταγωνισμός αυξάνεται οφείλουμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις λύσεις οι οποίες θα μας φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Μια από αυτές τις λύσεις είναι και η διαφήμιση. Μπορείτε να επιλέξετε να τρέχετε σταθερά διαφημίσεις ορίζοντας ένα μηνιαίο budget, ή να δώσετε έμφαση στις αναρτήσεις οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό engagement.

Οι διαφημίσεις όμως στο Facebook δεν περιορίζονται από το τυπικό "Boost Post" (Page Post Engagement). Στην πραγματικότητα αυτή είναι η πιο απλή και συνήθως σπάταλη μορφή διαφήμισης. Τα εργαλεία των Facebook ADS εάν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, σας επιτρέπουν όχι μόνο να αυξήσετε το Engagement, αλλά να φέρετε και πιο μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα οι πωλήσεις.

Επίσης, με τη χρήση των διαφημίσεων μπορείτε να δοκιμάσετε την απήχηση της Facebook Page σας σε δημογραφικές ομάδες πέραν των Page Likes, να ορίσετε γεωγραφική στόχευση, ενδιαφέροντα ή ακόμα να προωθήσετε μια προσφορά ή ένα event.

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από: BuzzSumo.com

Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να αυξήσετε το Εngagement της Facebook Page σας και την συνολική της απόδοση; Επικοινωνήστε μαζί μας!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ