espa_logo

Αλλαγές στα Social - Ήρθε το τέλος των on-line εκδοτών;

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις μεγάλες αλλαγές στους αλγόριθμους και τη γενικότερη πορεία του Facebook, μπορούμε πλέον να κάνουμε μία ψύχραιμη ανασκόπηση του θέματος των on-line εκδοτών έχοντας και μία πρώτη γεύση των αποτελεσμάτων.

Σε πολύ γενικές γραμμές, η ιστορία των on-line εκδοτών ανεξαρτήτως μεγέθους ξεκίνησε από blogs και ιστοσελίδες. Γρήγορα έγινε σαφής η δύναμη των social media, οπότε αναγκαστικά έγινε η εισαγωγή τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η παρουσία τους αρχικά ξεκίνησε δειλά και συμπληρωματικά του site, αλλά στην πορεία διαρκώς αυξανόταν σε επένδυση χρόνου και σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Κάτι τέτοιο δε συνέβη τυχαία, αλλά μετά τα τεράστια οφέλη σε referral traffic και τα αναμενόμενα κέρδη σε brand awareness και χτίσιμο authority.

Στην πορεία σχεδόν ξεχάστηκε το website τους και φτάσαμε στο σημείο να λειτουργεί συμπληρωματικά της facebook σελίδας, αντί να συμβαίνει το αντίστροφο: Η facebook σελίδα να δρα συμπληρωματικά του site ή του blog. To κοινό τους δεν είχε κανένα θέμα να προσαρμοστεί στα διαφορετικά δεδομένα, εφόσον

  • Η διασικασία έγινε σε ορίζοντα ετών,
  • Υπήρχε μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης, εφόσον αντί να περιηγούνται σε διαφορετικές σελίδες εκδοτών είχαν τις αναρτήσεις τους κατευθείαν στο προσωπικό τους feed, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο αν η πρόσβαση γινόταν με κινητή συσκευή.

 

Facebook ads average ctr

 

Τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά...μέχρι τα Fake News και τις Αμερικανικές εκλογές, όπου τα social media βγήκαν εκτεθειμένα στη συνείδηση του κοινού. Σε μία προσπάθεια αλλαγών για τον περιορισμό των Fake news, ο αλγόριθμος του facebook πρόκειται να αξιολογεί τους εκδότες βάση αξιοπιστίας ώστε να υπάρχει διαμοιρασμός των αναρτήσεών τους ή κάποιας μορφής πέναλτι.

Από όσα έχει δηλώσει ο δημιουργός του Facebook η αξιολόγηση των εκδοτών δε θα γίνεται από κάποια ομάδα της πλατφόρμας, αλλά από το feedback που δίνουν οι ίδιοι οι χρήστες. Η κοινότητα θα απαντά σε ερωτήματα για το αν και κατά πόσο θεωρεί κάτι fake news ή όχι, μέσω οργανωμένων surveys.

Ένα πιθανό θέμα προκύπτει από την επιλογή των χρηστών που θα απευθύνονται τα surveys, καθώς θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε συχνούς χρήστες των καναλιών. Η πιλοτική εφαρμογή των συγκεκριμένων αλλαγών θα ξεκινήσει από την Αμερική με σκοπό να επεκταθεί σε όλους τους χρήστες παγκόσμια.

Ο αντίλογος που ακούγεται στο σημερινό θεωρητικό επίπεδο αφορά κυρίως την πιθανότητα μία μικρή ομάδα «διαλεγμένων» από τον αλγόριθμο χρηστών να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, δημιουργώντας μάλιστα και νέα trends. Το πρόβλημα μεγαλώνει περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν μας εκδότες που δε δημιουργούν απλά δικό τους πρωτότυπο περιεχόμενο, αλλά και αναδημοσιεύουν infographics ή άρθρα από άλλους. Σύμφωνα με την τακτική να εμπλουτίζονται οι αναρτήσεις και με κουίζ ή χιουμοριστικά ποστ, κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγουριά το αν ο α ή β εκδότης θα βαθμολογηθεί με καλό επίπεδο αξιοπιστίας.

Άλλωστε σε περίπτωση αρνητικών αξιολογήσεων και πέναλτι η αξία κάποιων εκδοτών θα κατακρημνιστεί, όχι μόνο σε επίπεδο (πρόσκαιρου και υποκειμενικού) reach στο Facebook αλλά και σε (χειροπιαστή) τιμή μετοχών.

Τα ενδεχόμενα αποτελέσματα των αλλαγών είναι απλά αδύνατο να προβλεφθούν στο πλήρες μέγεθός τους, τουλάχιστον όχι χωρίς να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή τους. Οι επόμενες ερωτήσεις που θα προκύψουν θα είναι το αν, κατά πόσο και με ποιές ενέργειες θα μπορεί κάποιος εκδότης που βαθμολογήθηκε αρντικά να το ξεπεράσει.

Μέχρι στιγμής τα νέα για τους online εκδότες έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα σε επίπεδο επισκεψιμότητας, ενώ η κατάσταση είχε αρχίσει να δυσκολεύει πολύ ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Μένει να δούμε στην πράξη και σε επίπεδο αποτελέσματος πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η ζημιά και ποιές κινήσεις θα γίνουν από τους εκδότες για τον περιορισμό της...

Aξίζει να αναφερθεί πως -πέρα από το Facebook- είχαμε κινήσεις και από άλλα δίκτυα social media προς αντίστοιχη κατεύθυνση:

Αν και είμαστε συνηθισμένοι σε ένα ψηφιακό τοπίο που διαρκώς αλλάζει και η στασιμότητα είναι κάτι τελείως άγνωστο, παρατηρούμε πως έχουμε εισέλθει σε μία φάση ολοένα και γρηγορότερων αλλαγών. Μένει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των καταστάσεων, εφόσον ελάχιστες προβλέψεις μπορούν να γίνουν σε αυτό το σημείο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ