espa_logo

Η Facebook εκπαιδεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη με φωτογραφίες από το Instagram.

Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών F8 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο CEO της δημοφιλούς πλατφόρμας Mark Zuckerberg επισήμανε την αξία του Instagram ως μέσο αναβάθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι οι φωτογραφίες του Instagram χρησιμοποιούνται για να εκπαιδεύσουν τους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης  του Facebook έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα αντικείμενα των φωτογραφιών.

Η Facebook επιλέγει φωτογραφίες από δημόσια διαθέσιμα hashtags, έτσι ώστε να εκπαιδεύσει το λογισμικό με εκατομμύρια εικόνες για να αναλύει δεδομένα, χωρίς τη φυσική παρουσία και εργασία ανθρώπινου δυναμικού.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα που η Facebook θεωρεί σημείο αναφοράς της εταιρείας.

Το σημαντικότερο κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία είναι ο σχολιασμός των φωτογραφιών από τους χρήστες (είτε με κάποια περιγραφή, είτε με κάποιο hashtag), έτσι ώστε τα ηλεκτρονικά συστήματα να συλλέγουν τις σχετικές πληροφορίες και να αναγνωρίζουν τα αντικείμενα.

Και ενώ η παραπάνω αποτελεί μια άκρως καινοτόμα και πρακτική προσέγγιση, την ίδια στιγμή γεννά την απορία όσον αφορά στην πολιτική απορρήτου και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Facebook.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η Facebook διαχειρίζεται έναν τεράστιο όγκο φωτογραφιών από χρήστες και άλλων εφαρμογών όπως το Instagram, το WhatsApp και το Messenger, μέσω των οποίων δύναται να ενημερώσει τα Τεχνητής Νοημοσύνης μοντέλα του.  Αυτό συμβαίνει διότι η Facebook έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δημοσιευμένων εικόνων και κειμένων.

To μελανό σημείο αυτής της διαδικασίας εντοπίζεται στην επίγνωση των χρηστών και αν και κατά πόσο αυτοί είναι ενήμεροι για το ότι οι φωτογραφίες τους χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης!

Φυσικά και η Facebook αποσπά πληροφορίες αποκλειστικά από περιεχόμενο αντικειμένων  και δεν προσπαθεί απαραίτητα να σκιαγραφήσει προσωπικότητες των χρηστών. Παρ’όλα αυτά, όπως είναι ευρέως γνωστό, η Facebook δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο που και με ποιους βρίσκεται ο εκάστοτε χρήστης.

Η Facebook αναπτύσσει συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης έτσι ώστε να διευκολύνει τις διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου του περιεχομένου που αναρτάται στις υπηρεσίες της.  (αποτροπή βίας, γυμνού περιεχομένου, spam, τρομοκρατική προπαγάνδα και ρητορική μίσους)


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ