espa_logo

Οι Micro Influencers και τα χαρακτηριστικά τους

Τα τελευταία χρόνια μία από τις συχνότερες συζητήσεις του digital αφορά το Return Of Investment που μπορούν να φέρουν οι Influnecers σε κάποιο brand. Καθώς η απάντηση εξαρτάται από τη φύση του brand & των προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχει, δεν υπάρχει σύντομη απάντηση για όλες τις περιπτώσεις.

Θα αναλύσουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά τους ώστε να καταλήξετε στη λύση που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες και την ψηφιακή στρατηγική σας. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν αναφερόμαστε σε Macro Influencers με δεκάδες εκατομμύρια followers (ή εκατοντάδες χιλιάδες για Ελλάδα), εφόσον απαιτείται Brand τεράστιου μεγέθους και προυπολογισμού για να αποδώσει η συνεργασία, πόσο μάλλον να κάνει απόσβεση και να αρχίσει να αφήνει κέρδη...

 

Micro Influencers

Αφορούν περισσότερο «προσγειωμένα» άτομα, που δεν είναι  celebrities και έχουν λιγότερους από 10.000 followers για δεδομένα εξωτερικού. Υπολογίστε αρκετά μικρότερο νούμερο για Ελληνικά δεδομένα.

Είναι άτομα που συχνά προσεγγίζουν οι ίδιοι τα brands και στη συνέχεια ξεκινά μία συνεργασία με την αποστολή δειγμάτων προς παρουσίαση ή κριτική. Είναι εξοικειωμένοι με φωτογραφία και τα μυστικά του social media μέσου τους, έχουν συνήθως πολύ καλή έως άριστη γνώση του αντικειμένου, ακολουθούνται από λίγους –σχετικά- αλλά πιστούς followers. Σημειώνουμε επίσης πως οι followers έχουν πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά σαν κοινό, εφόσον ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτά που έχει να παρουσιάσει ο influencer, παρά για τον τρόπο που τα παρουσιάζει.

 

influencers σύγκριση

Τα θετικά τους σημεία

  • Διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο με word of mouth, η χρήση των «επώνυμων» προιόντων δεν αμφισβητείται. Είναι πχ ευκολότερο να δεχτεί κάποιος πως ο fashion micro influencer χρησιμοποίησε ένα αξεσουάρ που φωτογράφησε ο ίδιος, παρά κάποια διασημότητα που βγάζει στυλιζαρισμένα promotions.
  • H αυθεντικότητα αυτή προσελκύει engagement από νέους χρήστες
  • Είναι φθηνοί στις συνεργασίες τους, δε θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν και διαφορετικά.
  • Είναι συζητήσιμοι και βολικοί στις συνεννοήσεις και τη γενικότερη συνεργασία τους.
     

Τα αρνητικά τους σημεία

  • Έχουν (αναμενόμενα) μικρή απήχηση. Συνεπώς η ενσωμάτωσή τους στην ψηφιακή στρατηγική μίας εταιρείας είναι απλά συμπληρωματική και δεν μπορεί να βασίζεται σε αυτούς.
  • Έχουν (αναμενόμενα) μικρή εμπειρία στο brand promotion. Δεν είναι εξοικειωμένοι με το χώρο στο βαθμό των celebrities, χρειάζονται κάποια καθοδήγηση από την πλευρά του brand.
  • Το ROI που προσφέρουν είναι συχνά τόσο μικρό που δεν μπορεί να μετρηθεί. Ναι μεν συμβάλλουν σε awareness αλλά ο ρόλος τους σε επίπεδο αποτελέσματος πωήσεων συχνά δεν αποδεικνύεται εύκολα.
  • Με δεδομένο το πολύ μικρό κέρδος τους από τη συνεργασία, τα brands δεν έχουν απόλυτο έλεγχο της όλης διαδικασίας.

 

Ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο χρησιμοποιώντας είτε εξειδικευμένα εργαλεία, είτε απλά social media monitoring. Χάρη στην ψηφιακή τους παρουσία τα πάντα είναι μετρήσιμα, μπορούμε να έχουμε πλήρη και ακριβή εικόνα των χαρακτηριστικών μεγεθών σε επίπεδο κοινού, συχνότητας και ύφους δημοσιεύσεων, καθώς και δείγματα προηγούμενων συνεργειών με άλλες εταιρείες του κλάδου.

Η αξιολόγησή τους για ενδεχόμενη συνεργασία θα ξεκινήσει όχι από τον αριθμό των followers, αλλά από την ποιότητα του engagement που έχουν με αυτούς. Θα μετρήσει επίσης το πόσο niche είναι το κομμάτι που δραστηριοποιούνται, όπως και η -μικιρή ή μεγάλη- συνάφεια με το brand μας. Εκτός αυτών, επιβάλλεται και μία συμπόρευση των ιδαίτερων χαρακτηριστικών τους με τις αξίες και το γενικότερο στυλ του brand μας. Όλοι οι influencers, όσο καταξιωμένοι και να είναι, δεν ταιριάζουν με όλα τα brands.

Αλλά οι δυσκολίες δε σταματούν με την επιλογή και χτίσιμο των σωστών συνεργασιών, αλλά συνεχίζονται με τη σωστή διατήρησή τους και την πλήρη αξιοποίηση στην πορεία. Όπως και να έχει, είναι κάτι που αξίζει πραγματικά την επένδυση σε χρόνο και budget, καθώς με ελάχιστες κινήσεις μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ