espa_logo

Ποια είναι τα Top Digital Trends του 2019;

Σε μία εποχή όπου το ψηφιακό τοπίο αλλάζει συνεχώς, νέα εργαλεία και νέες τεχνολογίες παρουσιάζονται επηρεάζοντας τις digital marketing ενέργειες των εταιρειών, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν τη βέλτιστη εμπειρία στο κοινό τους.

Ας ανακαλύψουμε τα top trends που κάθε marketer θα πρέπει να γνωρίζει για το 2019!

 

▶︎ Η Facebook ίσως έφτασε στο ζενίθ της

Ενώ η Facebook παραμένει η νούμερο ένα ψηφιακή πλατφόρμα παγκοσμίως, ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρηστών της έχει ηλικία άνω των 65 ετών, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια ενός marketer που στοχεύει ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. Από την άλλη, το 2019 για τη Facebook ήταν μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί το σκάνδαλο της παραβίασης προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, της πολιτικής προπαγάνδας καθώς και την συνεχή πτώση της δημοτικότητάς της στους νεότερους χρήστες.

Είναι λοιπόν σημαντικό για τους marketers να ορίσουν ποιο πραγματικά είναι το target market τους, γιατί η Facebook μπορεί να μην είναι είναι πλέον η προφανής πλατφόρμα για την καμπάνια τους, ιδιαιτέρως εάν η στόχευση αφορά νεότερα κοινά.


▶︎ Τα νεανικά κοινά βρίσκονται στο Instagram

Ευτυχώς για τη Facebook, η μεγαλύτερη απειλή της είναι το Instagram, πλατφόρμα που έχει εξαγοραστεί από την ίδια. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τις φωτογραφίες και τα βίντεο φαίνεται να κατακτά όλο και μεγαλύτερο κοινό, ξεπερνώντας τους 1 δισ. χρήστες. Και το πιο βασικό; Εδώ βρίσκεται η πλειοψηφία των νέων ηλικιακά χρηστών, δίνοντάς τη δυνατότητα άμεσης στόχευσής τους.


▶︎ Η χρήση των Chatbots θα αυξηθεί

Τα Chatbots είναι μία εξειδικευμένη μορφή λογισμικού, που υποδέχονται εικονικά τους χρήστες, επικοινωνούν μαζί τους, και τους βοηθούν να εκπληρώσουν τα αιτήματά τους. Τα Chatbots αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους κυρίως μέσω text chat windows, αλλά η προφορική επικοινωνία είναι επίσης εφικτή.   

Τα Chatbots χρησιμοποιούνται εκτενώς στη Facebook, αυτοματοποιώντας την εξυπηρέτηση των πελατών, συλλέγοντας πληροφορίες για τον κάθε χρήστη με τον οποίο έρχονται σε επαφή προκειμένου να προσφέρουν τη βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης. Η αποτελεσματικότητά τους το 2018 προκάλεσε μια εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση τους, γεγονός που φαίνεται να ενισχύεται το 2019. Η ανάγκη για την ένταξη των chatbots στη digital marketing στρατηγική σας είναι λοιπόν επιτακτική εάν θέλετε τόσο η επιχείρηση όσο και οι ενέργειές σας να απευθύνονται στον καταναλωτή του σήμερα!

 

▶︎ Το video συνεχίζει να είναι επίκαιρο

Ενώ το Youtube παραμένει το πιο δημοφιλές μέσο κατανάλωσης βίντεο, τα βίντεο που προβάλλονται στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης εξαιρετική απήχηση, καθιστώντας το video digital marketing ένα αναμφισβήτητα αποτελεσματικό ψηφιακό εργαλείο.

Το video σας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψετε και να μεταδώσετε πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με το brand σας και να προσεγγίσετε το κοινό σας με έναν πιο άμεσο τρόπο, αποκομίζοντας ένα σημαντικό Return On Investment (ROI) ανεξαρτήτως καναλιών.


▶︎ Αυξάνεται η χρήση των ψηφιακών βοηθών με αλληλεπίδραση φωνής

Χάρη στην Alexa, τη Siri, το Google assistant και τις άλλες ψηφιακές βοηθούς των smartphones, η λεκτική αλληλεπίδραση με τις συσκευές εξακολουθεί να αυξάνεται.

Οι χρήστες φαίνεται να απολαμβάνουν και να προτιμούν τη φωνητική αναζήτηση αλλά κάθε φορά που γίνεται μία αναζήτηση και η συσκευή καλείται να απαντήσει προφορικά, οι επιλογές που δίνονται είναι περιορισμένες, και κάποιες φορές εξαντλούνται σε μία.

Από τη σκοπιά του Digital Marketing, η προετοιμασία για τις προφορικές αναζητήσεις απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Για παράδειγμα, απαιτείται βελτιστοποίηση στα Meta descriptions των ιστοσελίδων, προκειμένου να αποκτήσουν ένα προφορικό ύφος, πιο φυσικό από το στεγνό στυλ που χρησιμοποιείται στις απαντήσεις των γραπτών αναζητήσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι χρήστες βασίζουν πολλές από τις επιλογές τους στα αποτελέσματα των προφορικών τους αναζητήσεων, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα, αν θέλουν να προσεγγίσουν τον σύγχρονο καταναλωτή.


▶︎ Τα Email γίνονται πιο προσωποποιημένα

Τα Email συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας για προσωπική, εμπορική, επιστημονική, ακαδημαϊκή και άλλες χρήσεις. Παρ΄ όλα αυτά, το 2019 το Email Marketing εξελίσσεται και επενδύει στην προσωποποίηση, καθιστώντας τα κλασικά, γενικά email παρωχημένα.

To Email Marketing μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται εξατομικευμένα. Για παράδειγμα, στοχεύοντας τον χρήστη που ψάχνει στον υπολογιστή του ένα συγκεκριμένο προϊόν, και αποστέλλοντάς του ένα προωθητικό κουπόνι ή ένα demo video του συγκεκριμένου προϊόντος σε ένα προσωποποιημένο email, οι πιθανότητες πώλησης αυξάνονται κατακόρυφα. To Email λειτουργεί συνήθως σαν την τελική ενέργεια επισφράγισης της πώλησης, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες ενέργειες marketing.


Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα σημαντικότερα trends του 2019 αφορούν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μέσω εξατομίκευσης και αυτοματοποίησης. Η κάθε επιχείρηση θα επιλέξει ποια από αυτά θα εντάξει στη στρατηγική της ώστε να προσεγγίσει το κοινό της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ