espa_logo

Τα συχνότερα λάθη σε προώθηση με Facebook Ads

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις προώθησης όπου η διαφημιστική εκστρατεία ενός brand ξεκινά με τελείως άκαιρο, λάθος και ξεπερασμένο τρόπο. 

Facebook ads λάθη

Τα αποτελέσματα φυσικά είναι πολύ κάτω των προσδοκιών αν και συχνά το budget κινείται σε εντυπωσιακά επίπεδα, ενώ τα συνηθέστερα λάθη εστιάζονται στα παρακάτω θέματα:

  1. Χρήση των Facebook Ads με τρόπο που ταιριάζει σε AdWords
  2. Target audience και συνάφεια με προσφορά
  3. Λάθος στόχευση κοινού
  4. Έλλειψη παρακολούθησης με pixels
  5. Έλλειψη remarketing

 

Χρήση των Facebook Ads με τρόπο που θα χειριζόμασταν τα Google AdWords: Κάθε πλατφόρμα έχει τη χρήση της, τις στρατηγικές της και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεν έχουμε να κάνουμε με χρήστη που βρίσκεται στην κατάλληλη στιγμή να ψάχνει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία μας, συνεπώς έχουμε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Σε αντίθετη περίπτωση θα πάρουμε –φαινομενικά- σωστές αποφάσεις στο στήσιμο της εκστρατείας, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε από λάθος σημείο εκκίνησης σε σωστό αποτέλεσμα.

  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει πχ Call To Action «αγόρασε τώρα» σε ένα Facebook Ad που αποτελεί την πρώτη επαφή του brand μας με τον πελάτη  χρήστη. Κάτι που θα ήταν 100% δικαιολογημένο σε περίπτωση Search Ads δε θα δουλέψει καθόλου σε Facebook Ad. Μπορεί μάλιστα και να τρομάξει το χρήστη και ενδεχόμενο πελάτη, εφόσον χωρίς να ενδιαφέρεται πλήρως για αυτά που παρέχει το brand, του ζητάμε να δεσμευτεί από την πρώτη αλληλεπίδραση μαζί του.
  • Όπως γίνεται κατανοητό, κανένα A/B testing, καμία αλλαγή σε χρώματα κουμπιών ή δημιουργικά δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.
  • Και σε τελική ανάλυση δε γίνεται να περιορίσουμε ολόκληρο το funnel του conversion μέσω Facebook σε ένα μόλις βήμα…

 

Λανθασμένος συνδυασμός Audience και εκάστοτε προσφοράς: To ιδανικό είναι να έχουμε μπροστά μας στοχευμένο το σωστό κοινό και να του εμφανίσουμε την κατάλληλη προσφορά για αυτό. Άρα θα πρέπει να έχουμε καταλήξει τόσο στα «σωστά» ανά περίπτωση κοινά, όσο και στις προσφορές που θα κάνουμε στο καθένα.

  • Σε κοινό που βρίσκεται στην είσοδο του funnel, χρήστες στους οποίους θέλουμε να χτίσουμε brand awareness δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε άμεσα για conversion. Η πιθανότητα να κάνουν αγορά, συνδρομή ή απλά συμπλήρωση φόρμας είναι ελάχιστη εφόσον αλληλοεπιδρούν μαζί μας για πρώτη φορά.
  • Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για κοινό που βρίσκεται στη μέση του funnel. Ναι μεν μας γνωρίζουν, έχουν επισκεφτεί το site, έχουν κάνει like ή follow, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι για conversion. Εκεί μπορούμε να τους προσφέρουμε μία δοκιμαστική δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας μας, ένα δωρεάν ebook ή μία εγγραφή σε newsletter με θέματα που τους αφορά.
  • Εκεί που μπορούμε να επιχειρήσουμε conversion είναι σε χρήστες που βρίσκονται στο τέλος του funnel. Έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον σε προηγούμενα στάδια, έχουν συμμετέχει σε δοκιμή προϊόντων, γνωρίζουν το brand και αναζητούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του.

 

Λάθος στόχευση κοινού: Πολλές φορές λόγω μη λεπτομερούς στόχευσης καταλήγουμε να απευθυνόμαστε σε κοινό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Κατά συνέπεια, όλες οι προωθητικές μας ενέργειες παρουσιάζουν αυξημένο κόστος χωρίς τα αντίστοιχα οφέλη. Μία σωστή στόχευση στην αρχή της εκστρατείας θα μας προφυλάξει από το παραπάνω και θα αποτελεί εγγύηση πως οι ενέργειες και το διαφημιστικό μας budget θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Ήδη οι πιθανότητες της εκστρατείας μας βελτιώνονται αισθητά....

 

Facebook ads audience κοινό στόχευση

Έλλειψη παρακολούθησης με pixel (και όχι μόνο): Κάθε προωθητική ενέργεια έχει διάρκεια, δεν αποτελεί διαδικασία που ολοκληρώνεται σε μία ημέρα, άρα έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης και αλλαγών, όπου αυτό απαιτείται. Για να είμαστε όμως σε θέση να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές θα χρειαστούμε πολλά και διαφορετικά δεδομένα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα ενεργειών μας, πόσοι και ποιοι χρήστες επισκέφτηκαν τη σελίδα μας, πόση ώρα έμειναν και σε ποια σημεία της, από ποια καμπάνια μας ήρθαν και ποιες ήταν οι περαιτέρω ενέργειές τους.

Κάτι τέτοιο απαιτεί υποδομή στο site και τις landing pages μας και σωστή εγκατάσταση των αντίστοιχων τμημάτων κώδικα ώστε να έχουμε προσβάσιμα άμεσα όλα τα απαραίτητα στατιστικά. Με την κατάλληλη γνώση του κοινού μας θα είμαστε πλέον έτοιμοι για το παρακάτω βήμα μας...

 

Facebook ads audience κοινό στόχευση

Έλλειψη remarketing: Θα ήταν πραγματικά κρίμα να κάνουμε το συχνότερο λάθος που αφορά αποσπασματικές και επιπόλαιες ενέργειες χωρίς συνέχεια και γενικότερη ψηφιακή στρατηγική. Έχοντας ήδη

  • ολοκληρώσει κάποια μορφή προώθησης,
  • κάποια αποτελέσματα σε επίπεδο επισκέψεων στο site,
  • δημιουργήσει μία αλληλεπίδραση με τους χρήστες-πελάτες,
  • ένα καλό δείγμα από κοινό που πραγματικά ενδιαφέρεται,

είμαστε έτοιμοι για ενέργειες remarketing! Θα προσπαθήσουμε να υπενθυμίζουμε στους ενδιαφερόμενους χρήστες το brand και τις παροχές μας, θα «κυνηγήσουμε» αυτούς τους λίγους και καλούς εν δυνάμει πελάτες.

Προσέχοντας όλα τα παραπάνω θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις "απώλειες" στις διαφημιστικές μας εκστρατείες και να σιγουρέψουμε για το brand μας γρήγορες νίκες!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ