espa_logo

Το Instagram αποκαλύπτει τη μυστική συνταγή του αλγορίθμου του.

Με την παλαιότερη λειτουργία του αλγορίθμου του Instagram, ένα φλέγον ζήτημα που είχε προκύψει, είναι ότι  έλειπε από την αρχική σελίδα των χρηστών το 70% των συνολικών αναρτήσεων και το 50% των αναρτήσεων από τους φίλους τους.

Με τη νέα λειτουργία του Instagram αυξήθηκε το ποσοστό των χρηστών κατά 800 εκατομμύρια, οι οποίοι  μάλιστα πλέον βλέπουν το 90% των αναρτήσεων των φίλων τους και ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή.

Το Facebook πρόσφατα ανακοίνωσε τους καταλυτικούς παράγοντες για τους οποίους εμφανίζεται τελικά μια ανάρτηση στην αρχική προσωπική σελίδα των χρηστών.

Τρεις είναι, λοιπόν, οι βασικοί λόγοι: το ενδιαφέρον, ο χρόνος δημοσίευσης και η συγγένεια.

1. Το ενδιαφέρον αφορά στην πρόβλεψη του Instagram για το πόσο ενδιαφέρει τον εκάστοτε χρήση μια δημοσίευση, που υπολογίζεται από παλαιότερες συμπεριφορές με τυχόν ίδιο περιεχόμενο.

2. Ο χρόνος δημοσίευσης, που αφορά στο πόσο πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια ανάρτηση με προτεραιότητα στις πιο κοντινές και όχι στις παλαιότερες.

3. Η συγγένεια, που σχετίζεται με την αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες και τη σχέση που υπάρχει με το χρήστη που δημοσίευσε μια ανάρτηση ( π.χ σχόλια σε αναρτήσεις ή κοινές προσθήκες ετικετών).

Πέρα από αυτούς τους βασικούς παράγοντες, που επηρεάζουν τη θέση κατάταξης, άλλα σημαντικά δείγματα αποτελούν τα εξής:

Η συχνότητα: πόσο συχνά ανοίγει ένας χρήστης την εφαρμογή, καθώς ο αλγόριθμος θα του δείξει “τα πιο σημαντικά” από την τελευταία επίσκεψη.

Η ακολουθία: αν ένας χρήστης ακολουθεί πολλούς λογαριασμούς, υπάρχει ο κίνδυνος να βλέπει λιγότερα από αυτά που αναρτεί ένας συγκεκριμένος.

Η χρήση: έχει να κάνει με το πόση ώρα χρησιμοποιεί ο χρήστης την εφαρμογή και κατά συνέπεια αν βλέπει απλώς τις πιο σημαντικές χρονολογικά αναρτήσεις ή αν εμβαθύνει, καθώς επενδύει περισσότερο χρόνο στην πλοήγηση.

Φυσικά, με αυτές τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το Instagram, πολλές είναι οι φήμες και οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με τις λειτουργίες της εφαρμογής.

1. Το Instagram δεν κρύβει τις αναρτήσεις από την αρχική και οι χρήστες βλέπουν τα πάντα από τις αναρτήσεις όσων ακολουθούν.

2. Η αρχική του Instagram δεν ωφελεί τους χρήστες που κάνουν Stories, Videos ή άλλες προσθετικές ενέργειες της εφαρμογής.

3. Η εφαρμογή δε δίνει επιπλέον ουσία στην αρχική της προσωπικής ή εταιρικής σελίδας, για αυτό το λόγο δεν παίζει ρόλο στη συνολική απήχηση η εναλλαγή της σελίδας σε εταιρική, όπως πολλοί πιστεύουν.

4. Το “shadowbanning” είναι ένας μύθος, όπως το ίδιο το  Instagram υποστηρίζει, καθώς η δημοφιλής εφαρμογή τονίζει πως δεν κρύβει το περιεχόμενο των χρηστών που χρησιμοποιούν πολλά hashtags.

Σήμερα, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα πραγματικό κοινό, το οποίο να μπορεί να αλληλεπιδρά με όσους χρήστες τον ενδιαφέρουν, αλλά και να έρχεται σε επαφή με περιεχόμενο που είναι σχετικό με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ