espa_logo

Χτίζοντας αποτελεσματικά το δικό μας Facebook Group

Τα Facebook groups αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για community building με όλα τα καλά που αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο brand awareness και conversions. Υπάρχει όμως μία σειρά από βέλτιστες πρακτικές και οδηγίες προς ναυτιλομένους για το καλύτερο χτίσιμο και αξιοποίησή τους.

Έχουμε πάντα ως δεδομένα πως

  • Δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την επίσημη σελίδα μας στο Facebook, αλλά δρουν με συμπληρωματικό ρόλο δίνοντας άλλον ένα δίαυλο επικοινωνίας με το brand μας.
  • Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στηθούν, πόσο μάλλον για να αποδώσουν αποτελέσματα, συνεπώς τα όποια λάθη & παραλείψεις συγχωρούνται δυσκολότερα.
  • Παρέχουν απτά και συγκεκριμένα κέρδη, αρκεί όμως να τα έχουμε ορίσει στη στρατηγική μας από την αρχή. Αντίστοιχες ενέργειες χρειάζονται και τα LinkedIn Groups, με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.
  • Πρέπει να διαλέξουμε αρχικά τί είδος group (Public, closed ή secret ) θα δημιουργήσουμε ώστε να αποφύγουμε προβλήματα και πισωγυρίσματα στη συνέχεια.

 

Επίσης, υπάρχουν αρκετά θέματα γύρω από τα οποία μπορούμε να χτίσουμε το group μας, όπως

  • Ένα σύνολο μελών, συνδρομητών ή πελατών με δωρεάν διαδικασία ή ως μία έξτρα παροχή.
  • Ένα συγκεκριμένο σκοπό, πχ κοινωφελή
  • Κάποιον τομέα σχετικό με τη δραστηριότητα της εταιρείας μας, με μεγάλη ή μικρότερη συνάφεια αντικειμένου ανάλογα με την περίπτωση.

 

Facebook group building

Αναλυτικότερα, τα κυριότερα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι τα παρακάτω:

 

  1. Ο τύπος του group (Public, Closed, Secret), με διαφορετική χρησιμότητα για τον καθένα. Αφορά όπως αναφέρθηκε αποτέλεσμα γενικότερης στρατηγικής και στόχων που έχουμε ορίσει. Σε κλειστά group έχουμε πλήρη έλεγχο για το ποιος συμμετέχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες και το προσωπικό μας, ακόμα και ως επιπλέον παροχή σε κάποιους καλούς συνεργάτες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αλλαγής ενός group από secret σε public ή closed.
  2. Τα Pinned Posts. Αφορούν συγκεκριμένα ποστ που μπορούμε να τα έχουμε μόνιμα στην κορυφή από το «newsfeed», ανεξαρτήτως χρονολογίας δημοσίευσης.
  3. Αξιοποίηση των Facebook Group Admin Files. Θα μας απασχολήσει ένα όσο το δυνατόν πιο πλήρες description που θα περιλαμβάνει και τους κανόνες του. Έχουμε την ευκαιρία να πρσθέσουμε και διάφορα αρχεία προς download για τα μέλη, αρχεία που αφορούν τη λειτουργία του group ή οτιδήποτε άλλο!
  4. Χρήση των Events.
  5. Συχνή προσθήκη Video και Live Video.
  6. Διαρκής αξιοποίηση των Insights για το group, έως και χρήση εξειδικευμένων εργαλείων analytics, όπως πχ το Grytics
  7. Σαφής ανάθεση ρόλων και υποχρεώσεων στη διαχειριστική ομάδα με αντίστοιχη προσοχή στα passwords.

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, ξεκινάμε από ένα πολύ καλό σημείο τη δημιουργία του group μας, χτίζουμε με συγκεκριμένους στόχους και προοπτικές, κάνουμε την καλύτερη δυνατή αρχή!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ