Ας μιλήσουμε για το νέο κυρίαρχο trend στο digital marketing. Αναφερόμαστε φυσικά στο content marketing ή, πιο συγκεκριμένα, την προώθηση της online παρουσίας ενός brand με την παραγωγή και διάδοση χρήσιμου οργανικού περιεχομένου.
Το content marketing απέκτησε νέα μορφή και δυναμική με την ολοένα και πιο εκτεταμένη χρήση των social media στο πλαίσιο του digital marketing.
Εκτός από το γραπτό κείμενο άρχισαν να πρωταγωνιστούν νέες μορφές περιεχομένου, όπως το βίντεο, και να χωρίζονται κάθε μέρα και λίγο περισσότερο τα brands σε όσα έχουν αντιληφθεί αυτήν την αλλαγή λαμβάνοντας τα απαραίτητα προωθητικά μέτρα για να μη μείνουν πίσω και σε όσα ακόμα αγνοούν τα οφέλη του content marketing,
Όμως, απλώς επειδή κάποιος αποφασίζει να επενδύσει στο content marketing, δε σημαίνει ότι το κάνει σωστά.
Ένας από τους βασικότερους λόγους που κάνουμε content marketing στο πλαίσιο ενός website είναι το SEO, ενώ το τελευταίο μας κατευθύνει ταυτόχρονα για το τι είδους content πρέπει να συνεχίσουμε ή να σταματήσουμε να παράγουμε στο μέλλον.
Το content velocity, ή με απλά λόγια συχνότητα του περιεχομένου μας, είναι μια μονάδα μέτρησης SEO όχι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά και καθόλου εξαιρετέα.
Αναφέρεται ακριβώς στη συχνότητα με την οποία ανεβάζουμε περιεχόμενο ως προς ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και είναι πολύ σημαντικό όχι να την κρατάμε απαραίτητα διαρκώς υψηλή, αλλά να ξέρουμε ποια είναι η σωστή για εμάς και το brand μας.
Η στάση της Google απέναντι στο content velocity είναι αρκετά διακριτή εάν υπολογίσουμε την ολοένα και επιλεκτικότερη στάση της τα τελευταία χρόνια, δίνοντας προτεραιότητα στο ποιοτικό και όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο content.
Κατά τα λεγόμενα του John Mueller, Senior Search Analyst στην Google:
“It’s really hard to call a site authoritative after 30 articles, and especially if you’ve stopped publishing for a while, I can see how Google might be a bit more conservative with regards to indexing more.”
Αυτό που λέει ο κ.Mueller είναι σε μια κατά λέξη μετάφραση πως είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσει κανείς ένα site αυθεντία μετά από μόλις 30 άρθρα και ειδικά εάν έχετε σταματήσει να ανεβάζετε για ένα χρονικό διάστημα.
Ακριβώς αυτό το οποίο ελέγχει κανείς, δηλαδή, μετρώντας το content velocity.
Γιατί, λοιπόν να μην ανεβάζουμε όσο πιο συχνά γίνεται, με βάση τα παραπάνω, ώστε να μας διακρίνει αυτη η συχνότητα από τα υπόλοιπα site που παλεύουν, όπως εμείς για μια καλύτερη θέση στην πρώτη σελίδα αναζήτησης;
Η απάντηση είναι: γιατί υπάρχει και το content fatigue.
Η δημοφιλία του content marketing, ως κάθε δράση, έχει και την επακόλουθη αντίδραση που οφείλουμε να περιμένουμε, όταν αποφασίζουμε να επενδύσουμε σε τέτοιου είδους μεθόδους.
Όσο χρήσιμο και βοηθητικό μπορεί να είναι για τον χρήστη, άλλο τόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει αν ξαφνικά εμφανιζόμαστε παντού και προσπαθούμε κάθε λεπτό κάπως να του τραβήξουμε την προσοχή.
Κι αυτό, επειδή υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί ακόμα σαν κι εμάς που κάνουν το ίδιο κάθε μέρα.
Ο μέσος χρήστης σήμερα εκτίθεται σε περίπου 1000 δείγματα περιεχομένου, στα οποία δείχνει μέχρι στιγμής μέτρια έως και σχετικά υψηλή πιθανότητα να αφιερώσει χρόνο για να τα εξερευνήσει περαιτέρω.
Σκεφτείτε που θα φτάσει αυτός ο αριθμός τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την δραματική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ασχοληθούν με το content marketing.
Η αύξηση των ερεθισμάτων, δυστυχώς και εύλογα ταυτόχρονα, είναι αντιστρόφως ανάλογη με το επίπεδο διάδρασης του χρήστη με αυτά.
Έτσι δημιουργείται το φαινόμενο του content fatigue, κατά το οποίο μετά από ένα σημείο όσο πιο πολλοί προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή του ίδιου χρήστη την ίδια στιγμή, τόσο μειώνουμε και την ανεκτικότητα του σε τέτοιου είδους περιεχόμενο.
Διότι οι χρήστες γενικά, αλλά και το κοινό μας συγκεκριμένα, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι το περιεχόμενο που τους προσφέρουμε, αν και χρήσιμο για αυτούς όταν φτιαχτεί σωστά, εξακολουθεί να αποτελεί δική μας προσπάθεια να προωθήσουμε το συγκεκριμένο brand μας.
Όμως, το να αποδεχτεί τη συγκεκριμένη αυτή επικοινωνιακή συνθήκη εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πόσο διακριτικοί και χρήσιμοι είμαστε ακόμη και σε αυτό το context, πόσο μάλλον το πόσο υπολογίζουμε και την δική του “πληροφοριακή εξάντληση” που προκύπτει από το content fatigue.
Η απάντηση είναι: όσο συχνά πρέπει με βάση το συγκεκριμένο δικό σας brand και τον τομέα στον οποίο ανήκετε.
Ξεκινώντας με ένα competitive analysis για να δείτε τα επίπεδα του περιεχομένου των ανταγωνιστών σας και υπολογίζοντας πάντα πόσο χρόνο και ενέργεια μπορείτε εσείς να αφιερώσετε με συνέπεια και χωρίς συχνές διακοπές, θα βρείτε μια χρυσή τομή ανάμεσα στο πολύ λίγο και το πάρα πολύ.
Επικοινωνήστε με την ομάδα μας τώρα για να δούμε μαζί σε τι βαθμό και με ποιον τρόπο αξίζει να επενδύσετε στην παραγωγή περιεχομένου, αν θέλετε μια ολική προσέγγιση content marketing, χτισμένη πάνω στην υπόλοιπη ψηφιακή στρατηγική, το budget και το ύφος της επιχείρησης σας.