Το ερευνητικό κέντρο Pew ανακοίνωσε σήμερα μια νέα είδηση όσον αφορά στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου από τους νέους.Τα ευρήματα έδειξαν κυρίως ποιες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγαπούν περισσότερο οι νεαρές ηλικίες σήμερα, ενώ έγινε και μια σύγκριση με στατιστικά δεδομένα ίδιας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε το 2015.
Με ποσοστό 71% χρήσης του Facebook σε ηλικίες 13-17 το 2015, η δημοφιλής πλατφόρμα μεσουρανούσε στο νέο ηλικιακό κοινό. Αυτό άλλαξε μέσα στο χρονικό διάστημα τριών χρόνων, καθώς σήμερα το ποσοστό έχει μειωθεί στο 51%.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το Facebook βίωσε αισθητή μείωση δημοσιότητας αυτό το διάστημα, άλλες πλατφόρμες όπως το YouTube, το Instagram κα το Snapchat παρουσίασαν μεγάλη άνοδο.
Συγκεκριμένα, οι νέοι της Αμερικής ρωτήθηκαν για το ποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προτιμάνε εν έτη 2018 και τα πορίσματα είναι τα εξής:
Από τη σημερινή έρευνα, προέκυψε επίσης ότι το YouTube και το Snapchat έχουν αξιοσημείωτο προβάδισμα έναντι άλλων πλατφορμών, καθώς ένας στους τρεις ερωτηθέντες έδειξε να τα προτιμά στη χρήση. Επίσης, ένα 15% απάντησε ότι χρησιμοποιεί το Instagram πιο συχνά.
Μόλις το 10% απάντησε ότι το Facebook είναι το αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν αναλογικά το Twitter, το Reddit και το Tumblr με ποσοστά 3%, 1% και λιγότερο από 1% αντίστοιχα.
Σε γενικές γραμμές, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το κυριότερο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση είναι ότι η νεολαία του 2018 δεν είναι τόσο πιστός υποστηρικτής και λάτρης του Facebook, ενώ μάλιστα τα ενδιαφέροντα και οι συνήθειές της δεν περικλείονται αποκλειστικά από μια και μόνο πλατφόρμα!
Στην ερώτηση αν και κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν θετικό ή αρνητικό ρόλο στη ζωή των νέων, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:
Το επιχείρημα των νέων που υποστηρίζουν τη θετική σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις ζωές τους περικλείεται από την ευκολότερη επικοινωνία με συγγενείς και φίλους.
Αντίθετα, ως μειονέκτημα θεωρούνται τα μέσα εκφοβισμού και οι φήμες που εξαπλώνονται μέσω αυτών.
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι 95% των νέων είναι κάτοχοι ενός smartphone ή έχουν πρόσβαση σε αυτό σήμερα, ενώ το 2015 το ποσοστό άγγιζε μόλις το 73%.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σερφάρουν στο διαδίκτυο συνεχώς, ενώ στην παλαιότερη έρευνα το ποσοστό έφτανε μόλις στο 24%.
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2018 μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου και απλά επιβεβαιώνει όσα υποψιαζόμασταν και βλέπαμε γύρω μας. Η δυναμική των ψηφιακών μέσων και της κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει με το χρόνο, ενώ διαρκώς προκύπτουν νέοι παίχτες στο χώρο (πχ Snapchat / Medium) με τον καθένα να δίνει τη δική του πρωτότυπη πρόταση που βρίσκει ανταπόκριση στο αντίστοιχο κοινό.