Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης ή διαχειριστής site στην προσπάθειά του να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε επίπεδο ορατότητας από μηχανές αναζήτησης ασχολείται αποκλειστικά με το τεχνικό κομμάτι.
Συχνά περνάνε απαρατήρητες κάποιες βασικές κατευθύνσεις, κυρίως σε επίπεδο στρατηγικής, και αναλωνόμαστε μόνο σε keywords και meta data. Οι συγκεκριμένες στρατηγικές έχουν εφαρμογή τόσο για νέο, όσο και για υπάρχον site και αποτελούν ένα άριστο σημείο αφετηρίας των προσπαθειών μας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναλογιστούμε και να συνυπολογίζουμε
Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας είναι οι παρακάτω:
Αναλυτικότερα, ξεκινάμε πάντα από τους marketing στόχους της εταιρείας για την περίοδο. Αφορά είσοδο σε νέα αγορά που χρειάζεται brand awareness; Αφορά αύξηση των πωλήσεων κάποιας γραμμής προϊόντων; Αφορά ένα νέο event ή διαγωνισμό που ετοιμάζουμε;
Έχοντας καταλήξει στο marketing στόχο μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι προσθέτοντας επιπλέον ποιοτικά, ποσοτικά και χρονικά χαρακτηριστικά. Στόχος δεν είναι το «θα φτιάξουμε ένα φοβερό website με πολλή κίνηση», αλλά το «θα προσπαθήσουμε μέσα σε ένα τρίμηνο να αυξήσουμε κατά 30% τους unique visitors που μας έρχονται στο site ως referral traffic από άλλα συνεργαζόμενα sites». Ο δεύτερος στόχος έχει συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα και συγκεκριμένη πορεία υλοποίησης.
Όσον αφορά την υπάρχουσα κατάστασή μας σε επίπεδο SEO, πρέπει να τη γνωρίζουμε με λεπτομέρεια ώστε να αναγνωρίσουμε τα σημεία που χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις. Πέρα από το SEO audit στην αρχή των προσπαθειών μας και τα audits που θα ακολουθήσουν, χρειαζόμαστε ένα λεπτομερές πλάνο ενεργειών όσον αφορά το υλικό και τον τρόπο παροχής του στους χρήστες μας.
Μία άλλη καλή ιδέα είναι να γίνει ένας «κατάλογος» του υπάρχοντος υλικού που είναι αναρτημένο, μαζί με τα αντίστοιχα analytics των αποτελεσμάτων που έφερε. Μπορεί να ακούγεται –και να είναι!- επίπονη διαδικασία, θα μας δώσει όμως όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την περαιτέρω πορεία και κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε.
Στις προσπάθειες για την προώθηση της δουλειάς μας καλό είναι να μη βρισκόμαστε μόνοι, αλλά να ξεκινήσουμε & να παγιώσουμε μία σειρά από συνεργασίες. Θα χρειαστούμε συνεργασίες με τους σωστούς ανθρώπους και sites, θα χρειαστούμε επίσης μία σωστή, ξεκάθαρη και υγιής βάση ώστε να εξασφαλίζεται η επαναληψιμότητα και η διάρκεια. Καμία συνεργασία δε χτίζεται από μόνη της, το οτιδήποτε θέλει προσπάθεια από μέρους μας σε κάθε επίπεδο.
Τέλος, ακόμα και σε πολύ καλά αποτελέσματα στους στόχους μας, δεν επαναπαυόμαστε αλλά εξακολουθούμε να ψάχνουμε και να πειραματιζόμαστε με νέες τακτικές και κατευθύνσεις. Χρησιμοποιούμε νέα κανάλια social media, ψάχνουμε διαφορετικά κοινά, ανοιγόμαστε σε καινούργιους τρόπους παροχής του υλικού και της γενικότερης εικόνας μας.
Βρισκόμαστε στο ψηφιακό τοπίο, ένα τοπίο που διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε το ταχύτερο δυνατόν!